Dacă lucrezi de acasă poți primi bani în plus de la angajator

Deoarece telemunca a devenit noul « trend » pe piața muncii în contextul crizei COVID-19, Guvernul României a adoptat în decursul anului mai multe măsuri, în vederea facilitării activității salariaților care au trebuit să se adapteze acestei noi realități. Printre aceste măsuri se numără și o lege – foarte populară în ultimele zile – care prevede acordarea unor sume de bani, fără a fi nevoie de documente justificative, în vederea sprijinirii muncii la distanță desfășurate de către angajați.

Măsura a fost adoptată contextul în care un studiu cu privire la telemuncă realizat în 2020 de către Catalyst Solutions și Impact Hub Bucharest a arătat faptul că peste 50% dintre salariați și-ar dori să beneficieze de un sprijin financiar în vederea îmbunătățirii spațiului în care lucreaza de acasa, și aproximativ 45% dintre salariați consideră că angajatorii ar trebui să suporte cheltuielile lor cu utilitățile, total sau parțial.

Astfel, conform Legii 296/2020 privind anumite modificări și completări aduse Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial în data de 21 decembrie 2020, angajații care « desfăşoară activităţi în regim de telemuncă [pot primi sume de bani] pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date, şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative. »

Așadar, din 2021, angajatorii vor putea oferi salariaților care muncesc în regim de telemuncă pana la 400 lei pe luna, în vederea achitării facturilor la utilități, precum și pentru a-și achiziționa mobilier sau echipamente de lucru. Sumele de bani care vor fi astfel acordate nu vor fi impozitate, nu fac parte din baza lunara de calcul pentru contribuțiile sociale, însă pot fi deduse de către angajator de la calculul impozitului pe profit.

Această măsură poate fi aplicată de către angajatori începând cu luna următoare publicării legii, respectiv luna ianuarie 2021. Cu toate acestea, legea nu prevede termene clare care ar trebui să fie respectate de către angajatori cu privire la acordarea sumelor de bani – salariații urmând să le primească fie o data cu salariul, fie la o dată ulterioară, într-un interval de timp determinat în mod discreționar de către angajator.

Picture of quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Colaborarea dintre QuickLegal.ro, platforma de soluții juridice online, și TheMoneyAdvisor.ro, un lider în consultanța financiară

QuickLegal, platforma inovatoare de soluții juridice online, are plăcerea de a anunța un parteneriat strategic

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, gestionarea eficientă a aspectelor juridice