Halloween legislativ. Schimbări fiscale propuse

Haloweenul pare ca a inceput mai repede anul acesta. In ultima perioada, am primit mai multe „tricks” decat „treats” legislative, mai ales in privinta noilor modificari fiscale. Pe tine ce reglementari au reusit sa te sperie cel mai tare?

  1. Creșterea plafoanelor în funcție de care se calculează contribuțiile la pensie și sănătate pentru PFA uri 

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe țară se majorează de la 3.000 la 3.300 lei.

Pentru PFA-uri, contribuția la pensie și sănătate este de 25%, respectiv de 10% dintr-un plafon de 6, 12, 24 salarii brute pe an, la data depunerii declarației unice.

Prin urmare, dacă rămân aceleași reguli în vigoare și pentru anul 2024, contribuțiile vor fi mai mari, pentru că a crescut salariul minim brut.

  1. Propunerea legislativă de creștere a impozitului microîntreprinderilor de la 01 ianuarie 2024

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților din 26.09.2023, se propune astfel:

(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt: 

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2; 

b) 3%, pentru microîntreprinderile care: 

1. realizează venituri peste 60.000 euro; 

2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare  codurilor CAEN precum : 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată.

  1. Propunerea legislativă de scutire de impozit a programatorilor

Prin același proiect de lege menționat mai sus, s-a stabilit că partea din venitul brut lunar al programatorilor ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale. 

Așadar, dacă ești programator și câștigi mai mult de 10.000 lei, nu mai beneficiezi de facilități fiscale pentru ce depășește 10.000 lei – dacă va intra în vigoare această lege.

Pentru informații actualizate, intră în contact cu avocații de pe quicklegal.ro!

Picture of quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Într-o societate democratică, transparența și accesul la informații de interes public sunt esențiale pentru asigurarea

În era tehnologiei avansate, unde inteligența artificială și învățarea automată continuă să facă progrese semnificative,

Suntem în căutarea unui Sales Representative pasionat și ambițios pentru a se alătura imediat echipei