PRACTICILE NO-POACH, ÎN VIZORUL CONSILIULUI CONCURENȚEI

Consiliul Concurenței a declanșat în premieră o investigație care are în vedere o serie de practici anticoncurențiale pe piața forței de muncă, cunoscute sub denumirea « no-poach », aparținand unor companii active în sectorul producției de autovehicule și al altor activitati conexe din România. Această investigație a demarat prin efectuarea unor inspecții la sediile și punctele de lucru ale societăților în cauză, în vederea ridicării unor documente utile pentru a constata sau infirma existența acestor practici.

Practicile « no-poach », presupun o înțelegere între diferitele companii concurente active în acest sector, în ceea ce priveste contactarea, recrutarea și/ sau angajarea persoanelor care lucreaza și/ sau care au lucrat în cadrul vreunei dintre acestea. Acestea pot avea ca rezultat eliminarea concurentei reale în ceea ce privește atragerea forței de muncă calificată/ specializată, prin crearea unor bariere artificiale pe piața muncii, care constau în scăderea mobilității forței de muncă prin împărțirea pieței, lucru interzis de dreptul concurenței. Consecința unor astfel de practici este menținerea unui nivel salarial inferior celui real.

Demersurile inițiate de Consiliul Concurenței se înscriu astfel în tendința recentă a autorităților de concurență europene, precum și a Comisiei Europene de a acorda o atenție sporită pieței forței de muncă.

În cazul în care Consiliul Concurenței va ajunge la concluzia că societățile în cauza au încălcat regulile de concurență, aceestea riscă amenzi care se pot ridica până la 10% din cifra de afaceri. În aceste situații ar trebui luată legătura cu un avocat specializat atât în dreptul concurenței cât și în conflicte de muncă.

Picture of quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, gestionarea eficientă a aspectelor juridice

Într-o lume a afacerilor din ce în ce mai complexă, colaborările devin fundamentale pentru a

Sistemul e-Factura reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a economiei românești, având ca