Ce este insolvența?

Faliment, insolventa, lichidare, reorganizare. Termeni pe care toți îi auzim, însă ce înseamnă și care este diferența?

  1. Insolvența

Insolvența este acea stare în care ajunge un debitor care are fonduri bănești insuficiente pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile (art. 5 pct. 29 din Legea nr. 85/2014).

De asemenea, valoarea acestor datorii trebuie să fie de minim 50.000 lei. Prin excepție, dacă ești salariat, poți să ceri insolvența angajatorului tău, dacă acesta are datorii față de tine de 6 salarii medii brute pe economie (art. 5 pct. 72 din Legea nr. 85/2014).

Practic, ești în insolvență dacă nu ai bani în cont să îți achiți datoriile scadente către terțe persoane care reies dintr-un înscris și care pot fi evaluate în bani, de min. 50.000 lei sau datorii către salariații tăi de min. 6 salarii medii brute pe economie/salariat.

  1. Reorganizarea

După intrarea în insolvență, debitorul poate intra în reorganizare sau faliment. Practic reorganizarea și falimentul sunt 2 etape din cadrul procedurii de insolvență.

Reorganizarea este o procedură prin care debitorul în insolvenţă, persoană juridică, urmărește să își achite datoriile, conform unui plan de reorganizare. Planul de reorganizare cuprinde un program de plată al creanțelor, precum și metode de restructurare a operațiunilor sau finanțelor debitorului sau vânzarea de bunuri ale debitorului (art. 5 pct. 54 din Legea nr. 85/2014).

Scopul planului de reorganizare este să aducă debitorul din nou pe linia de plutire, astfel încât să își achite toate datoriile și să își mențină activitatea.

  1. Falimentul

Dacă planul de reorganizare eșuează și debitorul nu reușește să își achite datoriile potrivit acestuia, debitorul intră în faliment.

Falimentul presupune vânzarea tuturor bunurilor debitorului astfel încât acesta să își poată achita datoriile. Ulterior, debitorul este radiat (art. 5 pct. 45 din Legea nr.85/2014).

Așadar, ai aflat ce înseamnă procedura de insolvență, reorganizare judiciară, insolvență vs. faliment și ce se întâmplă cu datoriile unei firme în faliment.

Dacă vrei să afli mai multe, întreabă gratuit avocații de pe quicklegal.ro!

Picture of quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, gestionarea eficientă a aspectelor juridice

Într-o lume a afacerilor din ce în ce mai complexă, colaborările devin fundamentale pentru a

Sistemul e-Factura reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a economiei românești, având ca