Cum să folosești gratuit un autovehicul?

Cum să folosești un autovehicul, dar fără să plătești contravaloarea vehiculului, impozitul auto, ori poliţa obligatorie RCA? Simplu, prin încheierea unui contract de comodat auto.

  1. Ce este contractul de comodat? 

Este un contract prin care proprietarul mașinii te lasă să folosești gratuit mașina sa. Se mai numește și contract de împrumut de folosință.

Atenție! Autovehiculul va putea fi folosit numai în scopul convenit între proprietar și chiriaș și nu poate fi utilizat și de o a treia parte, fără acordul proprietarului mașinii.

  1. Ce trebuie să conțină contractul de comodat pentru a fi valabil?

Codul Civil nu impune o anumită formă sau anumite elemente ale contractului absolut necesare pentru ca acest contract să fie valabil. Singura condiție obligatorie pentru valabilitate este predarea mașinii (de aceea acest contract este unul real, care presupune predarea lucrului la care se referă pentru a fi valabil).

Așadar forma scrisă este una opțională, însă foarte recomandată. În scris poți stabili obligațiile părților, durata, și ai dovada că mașina ți-a fost predată și acum o poți folosi.

  1. Este nevoie de încheierea contractului de comodat la notar?

Nu, încheierea contractului de comodat la notar nu este obligatorie.

Este însă recomandată încheierea acestui contract în fața unui notar sau avocat. De ce? Prin încheierea contractului de comodat la notar sau la avocat, se obține dată certă i.e. data încheierii contractului, confirmată de avocat sau notar, care nu mai poate fi contestată ulterior. 

Dacă acest contract are dată certă, proprietarul mașinii este protejat, pentru că acum contractul este titlu executoriu pentru restituirea bunului.

Mai precis, dacă comodatarul nu vrea să restituie mașina la expirarea termenului, proprietarul poate solicita restituirea mașinii printr-o simplă cerere la executorul judecătoresc, fără să fie nevoie să dea în judecată comodatarul. Practic, printr-o simplă semnătură dată în fața notarului sau avocatului, se evită un întreg proces în instanță.

Dacă ai nevoie de un model contract comodat pdf, contract de comodat model word, model contract de comodat intre persoana fizica si societate, intră pe quicklegal.ro!

Av. Luminita Busuricu

Av. Luminita Busuricu

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Aflați mai multe despre modul în care granturile SEE și norvegiene ne-au ajutat să ne

Nu ați participat la evenimentul nostru sau nu ne-ați întâlnit până acum live în cadrul

Aflați ultimele noutăți ale proiectului nostru citind cel mai important newsletter de până acum.