Tot ce trebuie să știi despre leasing auto din punct de vedere juridic

În primul rând, ce este leasing-ul auto?

În termeni simpli, leasing-ul auto este un contract prin care o societate de leasing închiriază unei persoane fizice sau juridice o mașină, contra unei chirii, care se numește rată de leasing.

În al doilea rând, ce tipuri de leasing auto există?

Contractul se încheie pe un anumit termen convenit de părți. La expirarea termenului, chiriașul poate cumpăra mașina, poate prelungi termenul sau poate alege să înceteze contractul.

Dacă mașina se cumpără la final, contractul este de leasing financiar.

Dacă mașina nu se cumpără la final și se înapoiază societății de leasing, contractul este de leasing operațional.

În al treilea rând, ce tip de leasing este mai avantajos?

Depinde de nevoile fiecărei persoane. În general, persoanele fizice optează pentru leasing financiar, pentru că rămân proprietari ai mașinii la finalul contractului, în schimbul unui preț egal cu valoarea reziduală.

În schimb, persoanele juridice a căror angajați utilizează vehiculele închiriate în mod frecvent (de ex. firme de transport, de curierat) optează pentru leasing operațional, pentru că au nevoie să își reînnoiască vehiculele folosite mult mai frecvent decât o persoană fizică.

Desigur, nimic nu te împiedică să alegi un leasing operațional ca persoană fizică sau un leasing financiar ca persoană juridică.

Dacă ai nevoie de clarificări suplimentare referitor la contractul tău de leasing auto, indiferent că este leasing operațional persoane fizice, leasing operațional persoane juridice sau un model contract cesiune leasing auto, de exemplu, nu ezita să ceri sfatul gratuit unui avocat de pe https://quicklegal.ro/. Primele 15 minute de consultanță juridică sunt gratuite!

Av. Luminita Busuricu

Av. Luminita Busuricu

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Aflați mai multe despre modul în care granturile SEE și norvegiene ne-au ajutat să ne

Nu ați participat la evenimentul nostru sau nu ne-ați întâlnit până acum live în cadrul

Aflați ultimele noutăți ale proiectului nostru citind cel mai important newsletter de până acum.