Numai facturi electronice din 2024?

  1. Sistemul național RO e-Factura

Potrivit unui proiect de lege, se propune obligația pentru operatori economici de a emite numai facturi electronice prin sistemul naţional RO e-Factura.

Sistemul e-factura este un sistem de facturare electronică pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

  1. În ce condiții vei avea obligația de a emite facturi prin acest sistem și începând de când?

Dacă ești un operator economic stabilit în România, și livrezi bunuri sau prestezi servicii pe teritoriul României către alți operatori economici sau către instituții publice, vei avea obligația ca de la 01.01.2024 să emiți facturile în sistemul electronic RO e-factura.

Cele de mai sus sunt prevăzute de proiectul de lege PL-x nr. 546/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Proiectul de lege nu a intrat încă în vigoare. Dacă va intra în vigoare, cele de mai sus vor deveni aplicabile.

De asemenea, rămâne de văzut care vor fi sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații. Acestea vor consta cel mai probabil în amenzi considerabile, pentru a determina toți operatorii economici să folosească acest sistem în scopul reducerii evaziunii fiscale.

Scrie-ne pe quicklegal.ro dacă ai întrebări!

quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Aflați mai multe despre modul în care granturile SEE și norvegiene ne-au ajutat să ne

Nu ați participat la evenimentul nostru sau nu ne-ați întâlnit până acum live în cadrul

Aflați ultimele noutăți ale proiectului nostru citind cel mai important newsletter de până acum.