Ai cumpărat sau ai vândut un apartament și te-ai răzgândit ulterior? Sau ai vrea să ataci vânzarea unui apartament de către o altă persoană?
Află mai jos cum se poate anula un contract de vânzare.
- Neîncheierea contractului la notar
O primă situație este aceea în care contractul de vânzare nu a fost încheiat la notar. În acest caz, este nul absolut.
- Lipsa consimțământului
O alta este aceea în care lipsește consimțământul uneia dintre părți. De exemplu, dacă s-a încheiat contractul într-o limbă pe care partea nu o înțelege, atunci se consideră că nu și-a dat consimțământul și contractul poate fi anulat.
În situațiile de mai sus, contractul este nul absolut și se consideră că nu a fost niciodată încheiat.
- Lipsa discernământului
Alte ipoteze sunt acelea în care contractul este lovit de cauze de nulitate relativă.
De exemplu, dacă s-a încheiat de o persoană lipsită de discernământ, atunci contractul este nul. Însă ca diferență față de primele două scenarii de mai sus, contractul poate deveni valabil dacă tutorele persoanei lipsite de discernământ confirmă contractul.
- Vicierea consimțământului
Un alt scenariu ar fi acela în care una din părți a semnat contractul aflându-se sub violența celeilalte părți. În acest caz, consimțământul a fost viciat și contractul poate fi anulat. Cu toate acestea, și în acest scenariu, contractul poate fi confirmat și devine valabil dacă victima renunță la dreptul de a cere anularea și confirmă actul.
***
Dacă vrei să afli alte motive de anulare sau dacă anumite motive de mai sus se aplică în cazul tău specific, cere sfatul avocaților de pe quicklegal.ro!