ANGAJATORII AU OBLIGAȚIA LEGALĂ DE A ACORDA O ZI LIBERĂ PLĂTITĂ DOAR ÎN CAZUL AUTORECENZĂRII – PERIOADA DE AUTORECENZARE SE TERMINĂ PE 15 MAI 2022

Recesământul populație este un exercițiu ce se desfășoară în mod regulat o dată la câțiva ani, de regulă o dată la zece (10) ani, în fiecare țară și este organizat în vederea determinării unor informații minime de bază pentru cunoașterea dimensiunii și caracteristicilor populației localizate pe un anumit teritoriu.

Conform legii (OUG nr. 19/2020) recenzarea următoarelor categorii de persoane este obligatorie, iar nerespectarea acesteia poate atrage sancțiuni de natură disciplinară, civilă, contravențională (amendă până la 5.000 lei), sau chiar penală, după caz:

1)    persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România – de exemplu, aici se încadrează și persoanele cu cetățenie străină cu permis de ședere și reședința obișnuită în România;

2)    persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni – de exemplu, studenții români plecați la studii în altă țară;

3)    persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;

4)    gospodăriile și nucleele familiale;

5)    clădirile de locuit;

6)    clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;

7)    locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;

8)    spațiile colective de locuit.

Elementul de noutate din acest an este posibilitate persoanelor de a opta pentru autorecenzarea online, și de a evita a fi recenzate în persoană de către personalul împuternicit în acest sens, în doar câțiva pași simpli. Beneficiul autorecenzării online nu este doar eficiența și rapiditatea procesului cât și dreptul de a beneficia de o zi lberă plătită din partea angajatorului la prezentarea dovezii autorecenzării on-line.

Cum se face autorecenzarea

Primul pas este accesarea platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare.

Ulterior pre-înregistrării, persoana care a completat formularul cât și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link pe  adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

Ulterior completării chestionarului de recensământ cu datele necesare se va emite o dovadă de auto-recenzare care se poate accesa AICI la secțiunea: verificarea auto-recenzării. Dacă chestionarul nu a fost completat corespunzător (completare parțială / erori), se va afișa un mesaj cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a recensământului chestionarului respectiv. În acest caz, procesul trebuie reluat.

Important de reținut este faptul că momentul de referință al recensământului, adica momentul la care trebuie să ne raportăm atunci când completăm chestionarul, este ziua de 1 Decembrie 2021, iar nu ziua de completare a chestionarului. Adică, dacă în 1 Decembrie 2021 o familie avea doar 2 membri, dar soția era însărcinată, chiar dacă la momentul completării chestionarului familia are 3 membri, va completa totuși chestionarul cu 2 membri.

Avantajele autorecenzării online

Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora o zi liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Important de reținut este faptul că ziua liberă se acordă indiferent dacă persoana în cauză a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform legii.

Dovada autorecenzării online se poate descărca de pe dovrec.insse.ro iar accesarea certificatului de confirmare a autorecenzării se va putea face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator în cazul în care acesta va dori să verifice.

Mai multe informații privind desfășurarea recesământului pot fi găsite pe recensamantromania.ro.

quicklegal

quicklegal

Aveți întrebări?

Ultimele noutăți

Aflați mai multe despre modul în care granturile SEE și norvegiene ne-au ajutat să ne

Nu ați participat la evenimentul nostru sau nu ne-ați întâlnit până acum live în cadrul

Aflați ultimele noutăți ale proiectului nostru citind cel mai important newsletter de până acum.